Ook in de bouw speelt het gebruik van software een grote rol bij het succes van een klus of een project. Met bouwsoftware worden onder andere documenten beheerd, planningen gestroomlijnd en nauwkeurige modellen gecreëerd. Ook wordt informatie makkelijker en veiliger opgeslagen. Op die manier zorgt software in de bouw voor een goede workflow. Daarover en meer lees je in dit artikel, zodat jij straks volledig op de hoogte bent van de mogelijkheden van een DMS en andere bouwsoftware zoals BIM.

Wat is DMS?

Laten we eerst eens uitleggen wat een DMS precies inhoudt. DMS is de afkorting van een document management systeem. Zoals de naam al een beetje weggeeft, helpt een DMS bij het organiseren en beheren van alle documentatie van een project. Dit heeft als voordeel dat je een centrale opslag hebt, waarin alle documenten veilig opgeslagen zijn en toegankelijk blijven voor alle bevoegde projectbeheerders. Ook is er met een DMS versiebeheer mogelijk. Dat wil zeggen dat de eerdere versies van een document beschikbaar blijven. Zo blijft eerdere informatie altijd bij de hand. Ook kun je via een DMS makkelijk en snel samenwerken met collega’s, door bijvoorbeeld documentatie te voorzien van feedback in real time. Op die manier kun je tegelijk in documenten werken, zonder dat de ander een oude versie te zien krijgt.

Wat is BIM?

BIM is, net zoals een DMS, software die in de bouw wordt gebruikt. BIM staat voor Building Information Modeling. Met deze bouw software kun je zeer gedetailleerde 3D-modellen van je bouwproject maken. In deze modellen worden tijdens het werk alle belangrijke eigenschappen en overige informatie opgeslagen. Zo kun je alle relevante informatie over het gebouw, de afmetingen van het gebouw en de nodige materialen en installaties terugvinden in de bouwtekening. Dat maakt het modelleren met BIM een stuk handiger dan op de traditionele manier. Zelfs technische specificaties zijn terug te vinden in de 3D-modellen. BIM kan ook clash detection uitvoeren. Daarbij worden vroegtijdige clashes tussen bouwcomponenten gedetecteerd en worden mogelijke toekomstige fouten voorkomen.

Wat zijn de voordelen van DMS en BIM?

Bouwsoftware zorgt er vooral voor dat er een betere workflow ontstaat in de bouw. Een DMS zorgt ervoor dat iedereen die daarvoor bevoegd is altijd en overal bij de juiste informatie kan komen en deze met elkaar kan delen. Dit bevordert ook de samenwerking en de transparantie binnen een project. BIM zorgt ook voor een betere workflow, omdat de nodige informatie altijd en overal beschikbaar is doordat deze in de 3D-modellen zit opgeslagen. Ook zorgt het voor optimalisatie van ontwerpen en nauwkeurige planning en uitvoering. Daarnaast zorgt de automatische opslag van alle eigenschappen en andere specificaties ervoor dat er een kleiner risico op fouten bestaat. Een DMS en BIM zijn daarom onmisbare tools voor veel bouwbedrijven. Elk bedrijf wilt natuurlijk zo efficiënt mogelijk werken, onderlinge samenwerking verbeteren en de kans op fouten minimaliseren.